HomePortalRegisterLog in
Share | 
 

 Photoshop : Asas Penggunaan

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
she_rust
Maharaja Bumi 99'Petala'Langit'Tahap'Pemusnahan
Maharaja Bumi 99'Petala'Langit'Tahap'Pemusnahan




Level: 10 - Dewa Tempur Agung
($): 100
Number of posts: 4638
Senjata Utama: Hikmat neraka

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Photoshop : Asas Penggunaan   Tue Mar 25, 2008 3:37 pm

Photoshop ialah produk perisian penyunting imej yang boleh digunakan untuk memperelok foto dan lukisan dengan menambah dan mengurus warna pada imej grafik. Photoshop didatangkan dengan pelbagai fungsi bagi memudahkan pengguna untuk memilih, melukis, dan menyunting imej. Antara peralatan yang disediakan di dalam photoshop ialah seperti multiple undo, pengurusan warna dan pengurusan layer.

Kemudahan Photoshop

Toolbox
Toolbox disediakan bagi membolehkan anda memilih pelbagai fungsi seperti alat pemadam, alat pengabur, alat penajam, alat penerang, alat penyala, membuat pilihan warna, membuat mask, menulis, membentuk, dan mewarna. Kemudahan-kemudahan ini digabungkan dengan Brushes iaitu alat untuk memberus dan Palettes iaitu alat untuk mengesan dan mengubah sesuatu imej secara digital.


Rajah 1: Alat Toolbox




Palettes
Tiga jenis palettes yang biasa digunakan iaitu:

Layers
Kemudahan Layers telah menjadikan Photoshop sebagai sebuah perisian yang berkuasa berbanding perisian-perisian penyunting imej yang lain. Bayangkan layers sebagai kepingan-kepingan garam asid yang bertindih satu sama lain. Jika tidak terdapat apa-apa imej pada layer atas, anda boleh menyelak layer di bawahnya. Di bahagian bawah sekali adalah lapisan bagi latar belakang imej atau background. background adalah lapisan yang dilindungi dimana filter dan effects tidak boleh digunakan pada lapisan ini.


Rajah 2: Layers





Kelebihan Photoshop
Kelebihan Adobe Photoshop terletak pada filter dimana anda boleh menggunakan filter yang sedia ada untuk menghasilkan efek-efek tertentu pada imej dan gambar. Anda boleh memasang filter plug-in yang dibangunkan oleh pembangun perisian lain. Sebaik sahaja dipasang, filter baru akan dipaparkan di bahagian menu Filter bersama-sama dengan filter sedia ada. Jika anda berminat untuk menghasilkan modul plug-in sendiri, anda boleh lakukannya dengan menghubungi Adobe Systems Developer Support.

Selain filter, kemudahan layer disediakan untuk melakukan banyak tugas seperti membentuk, menyembunyi, mempamer, menyalin dan membuang layer.



Sumber: www.ilmuit.com


Last edited by she_rust on Sat May 23, 2009 3:05 pm; edited 3 times in total
Back to top Go down
Wunan Lionheart
1000,000HP Aliran'Kuasa 100,000,000HP
1000,000HP Aliran'Kuasa 100,000,000HP


Level: 10 - Dewa Tempur Agung
($): 100,000,000
Number of posts: 120472
Senjata Utama: Juara Tempur Neraka

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: Photoshop : Asas Penggunaan   Wed Mar 26, 2008 1:59 pm

LESSON 1: ANTARAMUKA CS3



- langkah pertama untuk menggunakan photoshop ialah dengan mengenali antaramukanya dahulu.

- komponen 1 hingga 5 merupakan komponen yang biasa digunakan untuk kerja - kerja mengedit


- Sebelum memulakan sebarang projek pengeditan Wallpaper, Saiz Wallpapper harus ditentukan dahulu.

- Berikut adalah standard saiz untuk Wallpaper:

Screen 14" : 640x480pixel - 800x600 Pixel
Screen 15" : 800x600 Pixel - 1024x800 Pixel
Screen 17" : 1024x800 Pixel - 1280 - 1024 Pixel
Widescreen : 1280 x 800 pixel.



Projek 1:

Wallpaper kat bawah ni aku design untuk widescreen (1280x800).



Semua gambar jaguh handalan dalam wallpaper ni aku ambil dari komik Pendekar laut Gen2 & Gen1. Bulan tu aku curik She-rust punye banner Laughing digabungkan dengan Stesen Death star dalam Starwars dan gambar bulan sebenar. tapi kat sini aku tak tunjukkan macam mana nak buat bulan Pendekar laut tu aku tak tunjukkan dulu, pasal aku nak tunjukkan cara - cara nak potong dan bermain dengan color dan Brightness.

Langkah Pertama: Pergi menu File>New



- Tetapkan Width = 1280 dan Height = 800

- buka fail gambar yang hendak diedit: File>Open
- Gunakan Rectangular Marquee Tool untuk menentukan bahagian yang hendak dipotong.
- Gunakan arahan crop : Image>Crop



- Gunakan Zoom Slider untuk membesarkan imej.




- Klik pada lasso Tool tanpa melepaskan tekanan jari sehingga keluar pilihan lain. lasso tool digunakan untuk membuang bahagian -bahagian yang tidak diperlukan atau memotong bahagian - yang dipelukan.



aku biasa menggunakan lasso Tool jika menggunakan tablet Pen dan Polygonal Lasso tool jika menggunakan tetikus.

- Dalam ni aku gunakan Polygonal lasso Tool. Cara menggunakannya hanya perlu klik setiap point - point sehingga membentuk kawasan selection setelah ia pertemukan untuk di buang atau di copy.



Satu lagi cara untuk membuang anasir -anasir yang tidak diperlukan ini ialah dengan menggunakan Quick Selection Tool. Cara ini paling mudah kerana dengan sekali klik, bahagian yang hendak dibuang akan dipilih secara automatik mengikut perkiraan komputer. sebarang warna yang hampir sama akan dipilih secara automatik.

Untuk mennggunakan Tool ini anda hanya perlu mengklik semua bahagian yang tidak diperlukan dan tekan butang Delete.



Perlu diingatkan. tidak semua bahagian yang boleh dibersihkan oleh Quick Selection Tool. dan bahagian - bahagian ini perlu dibersihkan dengan menggunakan lasso atau polygonal lasso.
- Jika tersalah delete, pergi ke History dan klik sahaja pada tempat yang tersalah delete.




- Selepas siap membersihkan gambar Zonan ni, ambil Rectangular marquee Tool serta select keseluruhan gambar. boleh juga menggunakan shortcut CTRL+A dan ambil arahan Edit>copy atau CTRL+C

-kemudian ambil arahan Edit>Transform>Flip Horizontal dan dengan menggunakan Move Tool, Gerakkan Gambar Zonan kesisi kanan Wallpaper.



Langkah Kedua:

- Letakkan semua gambar yang diperlukan dipotong pada projek
- Susun mengikut citarasa dan gambaran dalam otak :D
- Resize gambar mengikut kesesuaian.
- pada fasa ini layer memainkan perananan penting. setiap gambar diwakili satu layer.



- Saiz setiap watak juga memainkan peranan penting kerana saiz yang tidak betul akan mencacatkan gambar.
- Untuk resize: select layer gambar yang hendak diresize dan pilih arahan Edit>free Transform



- Untuk mengekalkan ratio asal tekan butang Shift semasa menarik tetikus untuk meresize gambar.
- Lepas dah puas hati dengan reka letak semua para jaguh handalan maka bolehlah menambah background.



[b]Tutorial Seterus akan bersambung esok
.. :D

________________________________________________
..AKULAH DIKTATOR SEJATI ...



Last edited by Lionheart on Thu Mar 27, 2008 11:35 am; edited 18 times in total
Back to top Go down
Wunan Lionheart
1000,000HP Aliran'Kuasa 100,000,000HP
1000,000HP Aliran'Kuasa 100,000,000HP


Level: 10 - Dewa Tempur Agung
($): 100,000,000
Number of posts: 120472
Senjata Utama: Juara Tempur Neraka

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: Photoshop : Asas Penggunaan   Thu Mar 27, 2008 11:34 am

LESSON 2: PENGGUNAAN FILTER



Berikut beberapa contoh penggunaan Option Filter:

Filter>Noise>Add Noise



Filter>artistic>watercolor



Filter>Sharpen>Unsharp Masking



Filter>Blur>Gaussion Blur



Filter>Distort>Diffuse Glow



Kalo rajin - rajin cubalah try semua jenis - jenis Filter yang ada kat dalam tu kalau nak tau hasil - hasilnya.. :D


Wallpaper kat bawah ni aku mennggunakan beberapa filter untuk memberikan effect dan mood.



Matahari tu : Filter>Render> Lens Flare.




Texture bulan: Filter>Noise>Add Noise
Background belakang kepala pendekar laut: Filter>Render> Lightning Effect

________________________________________________
..AKULAH DIKTATOR SEJATI ...

Back to top Go down
Wunan Lionheart
1000,000HP Aliran'Kuasa 100,000,000HP
1000,000HP Aliran'Kuasa 100,000,000HP


Level: 10 - Dewa Tempur Agung
($): 100,000,000
Number of posts: 120472
Senjata Utama: Juara Tempur Neraka

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: Photoshop : Asas Penggunaan   Thu Mar 27, 2008 2:00 pm

LESSON 3: LAYER STYLE/EFFECT





Kat sini aku akan tunjukkan cara - cara nak buat Effect Elektrik dan petir menggunakan Layer Style..



langkah 1:
- macam biasa potong gambar yang diperlukan dan masukkan kat panel projek.
- klik layer jerung raksase tu kemudian pergi ke Menu Layer>New>Layer dan bagi nama Petir.



langkah 2:
- Lukis lakaran petir pada layer petir menggunakan brush tool.



- Pilih Menu Layer>Layer Style>Outer Glow


1.Klik pada Petak berwarna tu.
2. Pilih warna glow yang sesuai.
3. Adjust option spread dan Size.
4. Klik Butang OK.





langkah 3:
Bagi menyerlahkan lagi kehebatan karakter tersebut
- aktifkan Layer Jerung raksasa
- Menu layer>Layer Style>outer Glow dan ulang step macam dalam langkah 2 tadi.




langkah 4:
- Pilih Tool Horizontal Type Tool dan klik pada mana - mana bahagian Wallpaper yang hendak diletakkan Tulisan.
- Taip kan perkataan
- Menu layer>Layer Style>outer Glow dan ulang step macam dalam langkah 2 tadi.


________________________________________________
..AKULAH DIKTATOR SEJATI ...

Back to top Go down
Wunan Lionheart
1000,000HP Aliran'Kuasa 100,000,000HP
1000,000HP Aliran'Kuasa 100,000,000HP


Level: 10 - Dewa Tempur Agung
($): 100,000,000
Number of posts: 120472
Senjata Utama: Juara Tempur Neraka

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: Photoshop : Asas Penggunaan   Tue Jul 01, 2008 12:05 pm

LESSON 4: blending Image








________________________________________________
..AKULAH DIKTATOR SEJATI ...

Back to top Go down
Wunan Lionheart
1000,000HP Aliran'Kuasa 100,000,000HP
1000,000HP Aliran'Kuasa 100,000,000HP


Level: 10 - Dewa Tempur Agung
($): 100,000,000
Number of posts: 120472
Senjata Utama: Juara Tempur Neraka

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: Photoshop : Asas Penggunaan   Wed Sep 10, 2008 12:22 pm

Vektor

credit untuk kawan aku ubi pasal dia yang buat mende ni..


________________________________________________
..AKULAH DIKTATOR SEJATI ...

Back to top Go down
Jerung Gergasi
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 500,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 500,000HP


Level: Tahanan/Banduan
($): mesti la b'juta2 ..ko ingt awek nk ke kat ko klu ko pokai!?
Number of posts: 8288
Senjata Utama: Senjata Nano

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: Photoshop : Asas Penggunaan   Sat Nov 01, 2008 1:45 am

CARA-CARA MEMBUAT PRINT SCREEN

1. mula2 tekan butang Print Screen. bwh ni button die.



2. ape2 jua yg skrin anda paparkan waktu anda tekan tu, die akan copy sume. cth. nye aku pilih time ni:



3. Then, bukak photoshop, bukak new document. (ikut pict bawah ni or jus tekan (CTRL + N)



4. paste (ikut pict bawah ni or jus tekan (CTRL + V)



5. siap la. pastu korg nk crop ke ape ke ikut ske ati la. then buat la tutorial cam aku buat ni. hehehe
Back to top Go down
 

Photoshop : Asas Penggunaan

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Wiratunggallegacy :: Tutorial Lengkap :: Tips dan Tricks - Photoshop-