HomePortalRegisterLog in
Share | 
 

 Legasi Alam Perwira

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 10 ... 17, 18, 19 ... 23 ... 29  Next
AuthorMessage
masterfikar
94 Petala Langit (940,000HP)
94 Petala Langit (940,000HP)


Moderator

Level: 3 - Panglima Empayar
($): 34, 000 / 34,000
Number of posts: 1421
Senjata Utama: Tiada Senjata

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
0/0  (0/0)
Penghayatan Kuasa:
0/0  (0/0)

PostSubject: Re: Legasi Alam Perwira   Mon Aug 22, 2011 11:33 pm

kemasukkan kaum biadap nie brmula masa dinasti song.
time nie pemerintahan sngt korupsi.
pd masa yg sama ada 2 kaum yg sngt kuat d utara china yg cuba nk jajah negara china time 2.
kaum jin & kaum mongolia.

asalnya kaum jin yg dulu jajah utara china smpi pusat pentadbiran china kt utara terpaksa d pindahkan ke selatan.
time nie jugak dikenali sbg dinasti song utara & dinasti song selatan.

then lepas bertapak kt selatan, bru dinasti song selatan kukuh ckit sbb dpt sokongan dr pendekar kt selatan.
kaum jin plak jdi lemah sbb perbalahan dalaman & kesempatan 2 dgunakan kaum mongolia yg d pimpin oleh gengkhis khan.

gengkhis khan cuba nk takluk semua wilayah kt china tp xberjaya sbb negara china terlalu luas & bnyak pemberontakkan yg berlaku d seluruh china.

then hasrat gengkhis khan dteruskan oleh cucu dia, kublai khan.
dgn rancangan rapi, akhirnya kublai khan berjaya tawan china & menubuhkan Dinasti Yuan.

aku just ingat2 balik berdasarkan komik

Hikayat Wira Penembak Helang
Teman Pendekar Helang Sakti
Wirawan Tunggal
Cakar Sakti
Raja Rembulan Sakti

kalu ada info laen, sila tambah yea.
kita blajar sejarah ckit kali nie
Back to top Go down
Pencari Langit
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 980,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 980,000HP


Moderator

Level: 5 - Timbalan Ketua Empayar
($): $ 5,854,850 / $6,586,850
Number of posts: 46264
Senjata Utama: JT- Dewa Dewi

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: Legasi Alam Perwira   Tue Aug 23, 2011 12:42 am

okeh campur yang ko nyer

Hikayat Wira Penembak Helang - dinasti song / kump pengemis
Teman Pendekar Helang Sakti - sda
Wirawan Tunggal - kejatuhan song perang song dah menceroboh
Cakar Sakti - dinasti song dah ditakluk
Raja Rembulan Sakti - merampas pemerintahan song

&
aku punyer pemahaman

golok keramat - kultus ming
raja wira - time 4 wira
lok siu fong - dinasti song
pembela delapan - sekolah wudang / er mei / kultus ming / teratai putih
juara mega - zaman kejatuhan song
pahlawan naga kembar - tang dinasti

seingat aku dalam Raja rembulan sakti ada bagitau yang zhong bha dah lari dari kump. pengemis dan bertemu liu bo wen(dalam raja rembulan sakti) aka yang bagi nama kat zhan san feng yang giler hikmat akhirnya buangkan cinta dan tubuhkan sekolah wudang dan menkaji kitab sutera sejati bersembilan serta hikmat matahari terik(jejak wira/ldab/golok keramat)
sementara awek si pedang kembar telah mendendami lelaki akhirnya menjadi biarawati dan menubuhkan sekolah er mei dan menjadi seteru turun temurun dengan sekolah wudang (dalam teman pendekar helang sakti ada diceritakan )pasal pencerobohan kaum asing dalam golok keramat ada cerita zhang wu ji dah kuasai kultus ming dan berperang dengan genghis khan sementara masalah cinta dan wirawan tunggal plak akjirnya ending dinasti song dicerobohi oleh kaum asing ...

kesimpulan aku rasa dinasti song adalah pengakhiran segala wira 2 dan kelesepan mereka tanpa pewaris

________________________________________________


Back to top Go down
Pai Quenqon
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 990,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 990,000HP


Super Moderator

Level: 8 - Dewa Tempur
($): Bankrupt
Number of posts: 53878
Senjata Utama: Juara Tempur

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: Legasi Alam Perwira   Tue Aug 23, 2011 1:13 am

perghh ni laa dia dewa komik.hafal dan penjelasan yg detail

________________________________________________


LIVE FOR NOTHING...OR DIE FOR SOMETHING
Back to top Go down
masterfikar
94 Petala Langit (940,000HP)
94 Petala Langit (940,000HP)


Moderator

Level: 3 - Panglima Empayar
($): 34, 000 / 34,000
Number of posts: 1421
Senjata Utama: Tiada Senjata

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
0/0  (0/0)
Penghayatan Kuasa:
0/0  (0/0)

PostSubject: Re: Legasi Alam Perwira   Tue Aug 23, 2011 3:41 pm

"Novel Wira Penembak Helang" karya Jin Yong ada 3 siri.

1. Hikayat Wira Penembak Helang --> zaman guo jing & huang rong
2. Teman Pendekar Helang Sakti --> zaman yang guo & dara naga
3. Golok Keramat. -->muncul pewaris yang guo & sekolah emei yg ditubuhkan oleh guo xiang (anak guo jing)

kalu nk paham pasal sejarah china, lebih mudah kalu guna 3 komik nie sbg rujukan sbb 3 komik nie asal dr pengarang yg sama. sbb aku tngk, bnyak komik2 yg laen, agak bercelaru plot sejarah dia. cnth mcm Raja Rembulan Sakti, Ketua Sayap 13, nama dia Tie Mu Zhen, padahal Tie Mu Zhen nie adalah nama cina utk Gengkhis Khan. kalu kt Mongolia, nama Gengkhis Khan ialah Temujin. yg aku pelik, si Tie Mu Zhen nie jdi musuh utama Zhu Yuan Zhang, sedangkan time Zhu Yuan Zhang muncul, sepatutnya dh lepas zaman Kublai Khan, so mcm mana Gengkhis Khan nie leh wujud ag.
Back to top Go down
masterfikar
94 Petala Langit (940,000HP)
94 Petala Langit (940,000HP)


Moderator

Level: 3 - Panglima Empayar
($): 34, 000 / 34,000
Number of posts: 1421
Senjata Utama: Tiada Senjata

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
0/0  (0/0)
Penghayatan Kuasa:
0/0  (0/0)

PostSubject: Re: Legasi Alam Perwira   Wed Aug 24, 2011 2:00 pm

Pencari Langit wrote:


seingat aku dalam Raja rembulan sakti ada bagitau yang zhong bha dah lari dari kump. pengemis dan bertemu liu bo wen(dalam raja rembulan sakti) aka yang bagi nama kat zhan san feng yang giler hikmat akhirnya buangkan cinta dan tubuhkan sekolah wudang dan menkaji kitab sutera sejati bersembilan serta hikmat matahari terik(jejak wira/ldab/golok keramat)


kalau x salah pemahaman aku, Zhang San Feng mmg tubuhkan Sekolah Wu Dang & cipta Hikmat Sutera Sejati Angkasa Bersembilan, tp Hikmat Keramat Suria Bersembilan / Matahari Terik, rahib Wang Chong Yang yg cipta. Rahib Wang Chong Yang nie yg tubuhkan Mazhab Serba Sejati.

Pencari Langit wrote:


sementara awek si pedang kembar telah mendendami lelaki akhirnya menjadi biarawati dan menubuhkan sekolah er mei dan menjadi seteru turun temurun dengan sekolah wudang (dalam teman pendekar helang sakti ada diceritakan )


kalau x salah pemahaman aku, sbnrnya Gou Xiang ( anak Guo Jing ) yg tubuhkan Sekolah Er Mei. Dalam cerita Teman Pendekar Helang Sakti, yg bermusuhan sbnrnya antara Mazhab Serba Sejati & Sekolah Kubur Purba. Wang Chong Yang (pengasas Mazhab Serba Sejati) & Lin Chao Ying (pengasas Sekolah Kubur Purba) yg bermusuhan lepas cinta diaorg xjdi.
Back to top Go down
Pencari Langit
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 980,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 980,000HP


Moderator

Level: 5 - Timbalan Ketua Empayar
($): $ 5,854,850 / $6,586,850
Number of posts: 46264
Senjata Utama: JT- Dewa Dewi

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: Legasi Alam Perwira   Sat Aug 27, 2011 1:15 am

yup betui tu tapi cuba tengok satria helang plak ..kukuku..
dalam alam perwira naga wira memang ada bagitau rahib wang chong yang adlah pengasas mazhab serba sejati tapi mungkin ada kaitan ngn zhang sang feng...
sayangnya kesimpulan tak dapat sempurna sebab pembela delapan dah berakhir.. :crush

________________________________________________


Back to top Go down
Pencari Langit
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 980,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 980,000HP


Moderator

Level: 5 - Timbalan Ketua Empayar
($): $ 5,854,850 / $6,586,850
Number of posts: 46264
Senjata Utama: JT- Dewa Dewi

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: Legasi Alam Perwira   Sat Aug 27, 2011 1:18 am

tapi siapakah damo???..adkah die ru tai ji ..jeng3

________________________________________________


Back to top Go down
masterfikar
94 Petala Langit (940,000HP)
94 Petala Langit (940,000HP)


Moderator

Level: 3 - Panglima Empayar
($): 34, 000 / 34,000
Number of posts: 1421
Senjata Utama: Tiada Senjata

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
0/0  (0/0)
Penghayatan Kuasa:
0/0  (0/0)

PostSubject: Re: Legasi Alam Perwira   Sat Aug 27, 2011 1:50 am

Satria Helang sbnarnya olahan semula dr Hikayat Wira Penembak Helang.
Sepatutnya Satria Helang tamat episod 100, tp versi M'sia dtamatkan episod 62.
bg aku, olahan cerita Hikayat Wira Penembak Helang ag best dr Satria Helang walaupun kedua2 cerita nie sama.

Sami Damo ke bro?
Bukan dia nie Sami Dharma ke?
Dlm Jejak Wira panggil Sami Dharma, tp dlm Wong Feng Lei panggil Sami Damo.
mcm dlm Jejak Wira nama Hikmat Keramat Pelembutan Urat tp dlm komik Wong Feng Lei panggil Hikmat Yi-Jing.
Back to top Go down
Pencari Langit
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 980,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 980,000HP


Moderator

Level: 5 - Timbalan Ketua Empayar
($): $ 5,854,850 / $6,586,850
Number of posts: 46264
Senjata Utama: JT- Dewa Dewi

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: Legasi Alam Perwira   Sat Aug 27, 2011 2:54 am

mungkin bukan sebab sami damo dah muncul dalam banyak komik antaranya
wira golok
pedang setiawan
jejak wira
pembela delapan
wong fei lei
lagenda dewata awan berapi
dan ada gak yang lain tapi tak ingat..kiranya ada diceritakan pasal damo

________________________________________________


Back to top Go down
Pencari Langit
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 980,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 980,000HP


Moderator

Level: 5 - Timbalan Ketua Empayar
($): $ 5,854,850 / $6,586,850
Number of posts: 46264
Senjata Utama: JT- Dewa Dewi

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: Legasi Alam Perwira   Sat Aug 27, 2011 2:57 am

hikmat pencuci sum sum - anak 2 wira time tu sami keramat kumu ..dan juara

hikmat pelembutan urat - jejak wira

hikmat pelembutan urat / urat maut - pembela delapan

hikmat yi jing / klasik yi jing / yi jing avici - lagenda dewata awan berapi / jejak wira versi baru / wong fei lei

________________________________________________


Back to top Go down
 

Legasi Alam Perwira

View previous topic View next topic Back to top 
Page 18 of 29Go to page : Previous  1 ... 10 ... 17, 18, 19 ... 23 ... 29  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Wiratunggallegacy :: Perbincangan Komik Hong Kong /Hong Kong comics Discussion :: King Comics-